Background

Saturday, 31 December 2016

Jogjakarta Day 1 (21 Disember 2016)


Ok jom kita mulakan perjalanan. Since flight pukul 9.40am, we decided to meet up kat KLIA2 at 7.00am. Bila semua dah sampai, kami pergi kaunter dan check in semua bag, then baru breakfast. Cuma Wawa dan Fendi je tak breakfast since we all dah order on board food. Kami memang suka makan dalam belon. Kikikiki 😁




By 8.30am we all proceed to boarding gate, and by 9.40am, baru boarding. A bit delay actually.



Ingatkan delay sikit tu je tadi, dah boarding, by 10.20am baru flight take off. Hahaha :D Bertabahlah kami semua. Paling tabah lagi ade uncle and auntie tu kena menahan nak ke toilet sebab tunggu flight yang tak terbang lagi.

Indonesia Customs Declaration Form - cabin crew akan distribute this form to all. 1 family isi 1 je. Kalau tak dapat form ni tak apa, kat airport Jogja nanti pun ada.
Alhamdulillah, 2.30 flight landing. Ini pun delay around 1 hour sebab keadaan awan yang terlalu tebal dan Adisutjipto International Airport busy. Maklum la, airport ni tak besar macam KLIA. So faham faham la. Ini pun Pak Heri cakap airport ni bakal berpindah ke lokasi lain untuk menampung lebih banyak arrival, bila siapnya tak pasti lagi.

We are hereeeeeee~

See, beratur sampai luar nak tunggu lepas imigresen, sebab airport yang kecil.

While waiting Pak Heri ambil kereta. Jangan tanya CFC kat belakang tu apa, Wawa tak tau. Mungkin ala-ala KFC la kot πŸ˜ƒ

Tada~ Pak Heri dengan Avanza nya. Muat kami berenam!!!


Lepas kereta meluncur laju di atas jalan raya, Pak Heri terus membawa kami lunch di SENDANG AYU RESTAURANT. Tak jauh pun dari airport. 2.45pm kami dah sampai. Kat sini ada tasik buatan, tak dalam pun sebab boleh nampak dasar. Then ada pulak macam gondola tu untuk melintasi tasik. Kena tarik sendiri. Jalan biasa pun ada. Tapi maklum la, nak have fun, kena la jadi kanak-kanak.

Nak tengok kanak-kanak ribena? tengok next picture πŸ˜„

Excited memasing πŸ‘ΆπŸ‘ΆπŸ‘Ά

Yeay...sampai..Hahaha :D

Ala-ala restoran terapung gituuuuu

Kami memilih pondok besar ni untuk santapan berenam

Meja untuk 20 orang.. Hahaha :D bila makanan sampai, semua ke satu tempat je. Padan muka!!!


Makanan untuk 10 orang.. Tapi makan bertujuh pun licin!!! siapa perut besar ni???
Ok, mengenai harga makanan kat sini, sedap!!! πŸ˜‹. Set makanan yang kitorang pilih ni Set B iaitu untuk 10 orang. Harga IDR365,000. Kami belanja Pak Heri sekali since makanan ni portion 10 orang. dan paling best, semua habis!!!! nampak tak tahap kebuluran masing-masing tu cemane.

Surau pun disediakan di restoran ni. So tak perlu risau.
Part of facilities available here is Prayer Room (mix) and toilet. So lepas kenyang, kami terus solat. Owh, btw, masa kat Jogja 1jam lewat dari Malaysia. Meaning that kalau Malaysia pukul 8 pagi, kat Jogja pukul 7 pagi. Waktu solat pulak, Jogja jadi cepat la. Pukul 12 cenggitu dah masuk Zohor dah.

Untuk yang nak duduk berkerusi instead of atas lantai pun ada.

Ni entrance Sendang Ayu Restaurant
Next we make a move to CANDI PRAMBANAN at 4.10pm. Candi Prambanan ni adalah salah satu bangunan yang tersenarai dalam UNESCO World Heritage Site. Untuk sejarah tempat ni, you all cari la sendiri ye. Kalau Wawa buat pepanjang kat sini, lambat pula nak habis cerita. Huhu~ 


Sebelum pergi Jogja, Wawa ada buat research sikit. Ada orang cakap, if you have a student card, you may get student rate nak masuk tempat-tempat UNESCO ni. Bukan sikit tau, half of the price. So memang awal-awal Wawa dah pesan kat semua kawan-kawan untuk bawa kad pelajar masing-masing. Hehehe 😁 So bila sampai, then tengok ada student rate, semua senyum. Yeayyyyy... Rate korang boleh tengok kat bawah. So if you guys plan to visit here and have a student card, bawa je k. Manfaatkan selagi boleh. Kat sini, tak ingat kena bayar parking atau tidak. Rasanya macam ada, which is IDR10,000/car.





Owh lagi 1, tempat beli tiket/entrance untuk international tourist adalah berbeza dari entrance local. If not, tak de la selengang ini entrance kami. Sebab time tu local people sangattttt ramai. Huhu~ So enjoy with all the pictures at Prambanan!!!


Borobodur from far far away~

Kasi can laaaaa πŸ’“


Kuatkanlah ikatan ini selamanya πŸ’–

Magnificent!!!






Saja nak test masih larat angkat ke tak πŸ’‘

Hakak pun kuat hokey!!!!!

L.A.D.I.E.S

Kat sini ada juga SEPEDA untuk disewa. Apa itu SEPEDA? tengok gambar tu, faham la nanti @_@

Eh!!! Rusa pun ada!!!
Along the road keluar dari Prambanan ke parking, banyak sangat kedai-kedai  yang jual souvenirs. Shirt, batik, handicraft, key chain, fridge magnet, macam-macam lagi la. Kat sini Wawa beli Fridge Magnet je. Offer dan offer dan offer the price, dapat IDR15,000. Huhu~ Masz pula ada beli Mineral Water IDR5,000. Mau tak nya, hangat!!! @_@


Next destination is TEBING BREKSI. Sampai kat sini pukul 6.30pm. Paid parking IDR10,000/car. No entrance fee. Kat sini ada tebing yang sangat sesuai untuk view sunset atau sunrise. So we all lepak here until sunset.


Mata dia, Subhanallah, cantik!!!

Boleh nampak Merapi Mount dari sini


Upppsss... Selfie ayam πŸ”

L.O.V.E of the sunset



Finally, masa untuk check in!!! Bertolak dari Tebing Breksi ke POP! HOTEL TIMOHO pukul 7.15pm dan sampai around 8.10pm.






Sampai je terus letak barang. Teruskan lagi perjalanan 8.30pm tu. Hahaha πŸ˜ƒ siapa yang nak join trip Wawa tak boleh banyak bunyik penat la, tak larat la. Kalau banyak bunyik, tinggal!!!! So kami minta tolong Pak Heri hantar ke Malioboro, nak jenjalan tengok apa ada kat sana. Balik tu kami balik sendiri, ada yang jalan kaki sejauh 5km (Wawa, Fendi, Masz) dan ada yang naik teksi (Liana, Arip, Atem) IDR30,000.

Ready, Set, Go!!!

Night life in Malioboro

Happening!!!

Muka tahan tentot πŸ˜ƒ



One of the biggest Malioboro's shirt store

Baru hari pertama sampai dah nak shopping.. Apa nak jadi ni???
Ni ada video sikit nightlife kat Malioboro. Diorang buat live performance guna angklung dan lain-lain instruments. Ada banyak actually. 3 4 group jugak la. Yang kat dalam video ni location nya di hadapan Malioboro Mall.



Kikiki..dah habis tu, jom balik hotel. On the way balik jalan kaki tu, banyak kali kot tanya orang jalan nak ke hotel. Risau-risau salah jalan. Padahal memang jauh. Hahaha πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜† The best part masa berjalan tu, kami dapat melihat cara hidup masyarakat di sini. Gerai makan dia bukanlah macam kita, mewah, ada kerusi meja. Gerai makan dia hanya ada stall untuk penjual, dan bentangan tikar untuk pelanggan duduk makan di situ. Ermmm... buka hati, buka minda!!!

Muka penat berjalan balik hotel. Sampai pun @_@
Lets wait for the next day. Love ya πŸ’•πŸ’•πŸ’•πŸ’•πŸ’•

No comments:

Post a Comment