Background

Sunday, 8 April 2018

Bangkok Day 5 (26 December 2017)


Haiiii… ok tak korang ni?? Boleh layan lagi tak cerpen Wawa ni? Hehehe :D tahniah.. lagi sikit je lagi korang dah boleh habis virtual tour dengan blog Wawa ni.. ok jom baca celoteh selanjutnya.

So harini plan nak g Grand Palace. Keluar je dari hotel around 9am macam tu, terus ada tuk tuk ni approach kami tanya nak g mana. Then I said nak g Grand Palace. Dia kata ok and the price is 150 baht untuk 1 tuk tuk which is boleh muat la untuk 4 orang. And we set the deal. Since the price is really cheap compared to Grab yang kitorang dah search earlier.

Sekali, tengah jalan, dia cakap apa nak tau, dia cakap nak pergi Grand Palace tak leh naik kenderaan melainkan naik boat. Aik!!! Since when? Tak kan la tak boleh. Then dia cakap during weekend memang tak boleh sebab banyak jalan tutup sebab tu kawasan palace. And we all ni bodoh-bodoh percaya!!! And another thing is, before pergi sana, dia cakap di anak singgah this 1 shop jual honey cenggitu la lebih kurang, and kitorang jalan-jalan je about 10 minutes untuk dia dapatkan free gas untuk tuk tuk dia. Tak beli pun taka pa. Then ok la we just on. Apa pun konspirasi yang dia cuba lakukan, lantakkan. As long as kitorang tak perlu nak beli apa-apa.. after that the driver took us to the boat aka cruise jetty tu.

Kat sini, orang cruise tu terangkan kalau nak pergi Wat Arun, Grand Palace, TOUR JE, 2000 baht per person. Tour turun Wat Arun sejam, then Grand Palace TOUR DALAM BOAT JE tak turun. What??? That’s the main plan!!! With that price some more.. tak termasuk lagi tiket nak masuk tempat-tempat tu. Then Wawa said ‘it’s ok. IT IS TOO EXPENSIVE!’ then chow.. babai!!! And tuk tuk driver tadi masih tunggu we all sebab sepatutnya dia akan tunggu kitorang sampai kitorang balik tour tu. And guess what, dia siap offer kitorang ‘ I you want me to take you there can, 600 baht per person’.. and you know what I replied ‘eh, just now you said cannot go there by car because all roads are closed!. And now you said can.. it ok, we will pay you that 150 baht’. So that dia tak make noise since memang that’s the rate yang dah deal awal tadi untuk pergi dan balik.

And after that Wawa terus bukak Apps Grab car, terus book untuk ke Grand Palace. While we are walking down the street untuk ke main road, ada Nampak foreigner couple ni, and I believe diorang pun kena ketuk dengan orang cruise tu and tuk tuk driver.

Once we are there at the main road tunggu Grab car sampai then we move on to Grand Palace. Rate Grab car tu 249 baht je per car!!! Tu yang tuk tuk nak charge kitorang 600 per person tadi?? Pang kang!!!! Haaa…

Eh, panjang pulak ceritanya, gambar tak de.. huhu~ k, k, ni gambar..


This is the Grab driver
On the way to the Grand Palace


So once arrived kat area Grand Palace, we all jalan sikit je to the main entrance. Ramai weyh..huhu~ and Grand Palace tu memang betul-betul grand.. sangat besarrrrrr… entrance fee Grand Palace 500 baht per person k.. then jalan la puas-puas  ambil gambar kat dalam tu.. and another thing is, 500 baht tu korang akan dapat 2 tiket tau. 1 grand palace, 1 lagi The Bang Pa-In Palace yang kami pun tak tau terletak kat mana. But tiket Bang Pa-In palace punya tiket tu valid for 7 days after purchase. So kalu korang stay kat Bangkok lama, boleh la pergi. Tiket Grand Palace tu hanya valid untuk hari pembelian sahaja.


The Grand Palace entrance gate


Queue to purchase the ticket


Price and operation hour

Rules and regulation

Overall map of the Grand Palace


So, enjoyyyy~

Owh by the way, nak masuk palace ni tak leh pakai seksi-seksi tau. No short skirt, no short pants. Ala, macam kit anak masuk masjid la, kena hormat. Ha sama je kat sini pun. Tapi kalau terlupa, jangan risau.. kat luar palace tu banyakkkk sangat orang jual seluar gajah tu..yang sewa pun ade.. hahaha :D its up to you k!!!

Ha, tu semua baru beli seluar gajah la tu. Kat luar the Grand Palace ada few stores yang jual or even bagi sewa this seluar gajah.
Wawa suka g kat tempat-tempat yang building dia unik ni.. 1 sebab sejarah dia.. 1 lagi sebab cantik kalau nak snap gambar. Kahkahkahkah :D













Lagi gajah.. Dimana-mana @_@










Lama juga la kitorang kat palace ni.. 2 jam ada kot.. ke lebih.. eh entah la.. huhu~ then dah habis, kitorang jalan keluar untuk pergi ke Wat Pho (Reclining Buddha) pulak. Tak jauh.. sebelah je dengan Grand Palace tu. Estimated 400m to 500m maybe. Entrance untuk Wat Pho ni 100 baht je sorang.









Alright!! Done playing tourist.. now lets go back ke Pratunam..so again we book a Grab car from Wat Pho ke Farida Fatornee (sebab nak makan). Hehehe :D it cost us 465 baht.. that driver tak reti English pun. Yang penting dia tau mana kit anak tuju based on our booking tadi. Jadi la, dari kena tipu lagi. Hahaha :D oh ya, rate dia 190 baht je J


While waiting for the Grab car

Kesayangan
Tada~ sampai kat Farida Fatornee.. and since today is our last day here in Bangkok, so now kita makan besarrrr!!! Order makanan macam raja!!! KAHKAHKAH :D





Tu owner restaurant ni.. Kecil molek, si baik hati..

Once we are done, then we make our way back to hotel untuk pack up bag and nak ke airport…

Sunday night, demand for Grab car sangat tinggi tau. Ini pun we all siap tunggu kat Chaoprarap train station sebab kalau nak harap teksi or grab masuk area hotel, sangatlahhhh jem… so kitorang bawak beg jalan sampai kat Chaoprarop station, then book Grab car. Due to high demand and jem yakmak, kejap-kejap driver cancel booking, then next booking harga naik lagi, then driver cancel lagi.. then we decided to stop any taxi and ask for price but we have set max rate should be below than 750.. and surprisingly we got 500 baht inclusive of toll.. yeay!!! Alhamdulillah.. so marilah kita menuju ke airport. Ha lagi 1, jangan tersalah airport tau. Kat Bangkok ni ada 2 airport.. 1 Suvarnabhumi and 1 lagi Don Mueang.. both of these airports are international airport. So bergantung airline apa yang korang beli, airport tu mungkin akan berbeza. Kalau Suvarnabhumi tu ada train direct ke sana.. kalau naik Air Asia, airportnya adalah Don Mueang.

Road condition that night. Sesak habis!!!

Taxi yang kitorang naik untuk ke airport

Finally we are at the end of our trip… banyak benda belajar untuk 5 hari ni sepanjang bermain ‘the tourist’.. setiap pengalaman tu sangat tinggi nilainya dalam kehidupan kita.

Eh…jap la.. belum habis lagi!!! Hahaha :D

Nak bagitau ni.. kat airport ni ada jual aiskrim chayen yang sangat sedap.. Halal!!! Hahaha :D and diorang memang ada jual serbuk teh tu kat kedai tu. Harga seperti dalam gambar k. Mula-mula beli 1, tak cukup pulak, beli la lagi @_@

Penapis teh pun ada jual





Sedap yakmat!!!

Nasib balik Malaysia tak kena diabetes :D hari-hari la husband and kawan-kawan minum chayen.. Hahaha :D


After check in gate, this shop ada kat dalam

Playground for kids..

Charging port.. boleh digunakan sesiapa sahaja.. it's for free..

Muka seharian berjalan dan kepenatan.. Hehe :)

Ok la.. to all readers, thank you so much for reading my blog. Niat untuk berkongsi cerita dan pengalaman, untuk jadikan pengajaran buat kita semua. Semoga ada yang mengambil manfaat dari apa yang Wawa kongsikan ni ye.

Jumpa lagi dalam entry yang akan datang (bila la tu agaknya.. hahaha)..

Assalamualaikum~