Background

Tuesday, 13 February 2018

Hatyai – Bangkok Day 1 (22 December 2017)


Cakkkk @_@ hehe.. meh baca entry kali ni bertemakan Bangkok Bond 008 :D Annual trip dengan kawan-kawan (insyaAllah selagi berkemampuan) kali ni adalah pada 22 hingga 26 December 2017 ke Bangkok. Unik nya perjalanan kali ni adalah kerana kami menaiki train dari KL hinggalah ke Bangkok. So jom baca sampai entry hari yang terakhir ok!!!

This time around punya trip 4 orang.. Wawa, Fendi, Masz and Ija. Ada rakan seperjuangan yang tak dapat join kali ni. So kita just on je la dengan apa yang ada. Huhu~

Hari pertama bermula dengan perjalan train kami dari KL Sentral. We all naik train 6.45am.. tiket ni actually agak mencabar untuk kami beli online sebabnya KTMB online system ada problem. So kami menggunakan cable one of kenalan dari travel agent yang boleh tolong belikan, dalam pada masa yang sama, we all cuba juga untuk beli sendiri. Sebab usually tiket ETS akan release at least 1 month before departure, but during this time, about 3 weeks before departure pun kitorang masih belum dapat beli tiket due to that problem just now. Finally and luckily, that person tu dapat belikan tiket before it is sold out (yang pukul 6.45am punya). Sebab on the same day yang that person belikan tiket tu, online system dah ok, tapi train 6.45am dah habis, so terus Wawa tanya that person what is the status, then dia cakap ‘dah beli dah tiket 6.45am’. Oh my…. Lega sungguh dalam hati.. Alhamdulillah settle part tiket. Owh by the way, the ticket price is RM102.00 per person..



Muka fresh awal pagi :D
ETS ticket
Naik train ni best nya apa tau? Departure time dia, exactly the same as stated kat dalam tiket. No delay unless betul-betul ada problem. Then pemandangan pun cantik. Ermmmm.. So perjalanan dari KL Sentral ke Padang Besar mengambil masa selama +- 5 hours 20 minutes. So dalam train kita buat apa? Tidur laaaa… @_@


Then sampai je kami di Padang Besar, our driver yang nak bawa kami dari border Padang Besar ke Hatyai station dah tunggu siap-siap. Driver ni Wawa dah book awal-awal sebabnya, tak berani nak ambil risiko naik teksi sapu ni. So, lepas turun dari train terus we all jalan untuk ke kereta. Anddddd we are so surprised that, kereta yang pick up kitorang tu bukan kereta biasa-biasa, tapi Toyota Alphard!!! Hahaha :D VIP gittewwwww… harga for this car dari Padang Besar ke Hatyai Station is 1200baht. For me like, sangat berbaloi. The driver is Karim. Actually I know him since my last trip to Hatyai. Dia ada travel agency kat Hatyai Station, so senang nak deal pasal train from Hatyai ke Bangkok. Hehe :D





Lepas load semua beg dalam kereta then we make a move to imigresen untuk cop passport. Kat sini queue a little bit long since it is weekend and nak dekat cuti xmas.. so ramai la orang yang pergi bercutiiiii @_@ but everything settle within +-1 hour.. tak sampai 1 hour la rasanya.. And di nasihatkan, jangan nak memandai letak tips RM1 or any amount kat dalam passport tu ok!! But yang peliknnya, kaunter yang Fendi pergi, that officer mintak dia RM2, which I don’t know why.. my counter that officer tak minta pun.. Hahaha :D So, nasib la if sesiapa kena ye ye ye..


At the border
Owh, lagi 1, kena isi departure-arrival card (kad biru). This card we got it for free from Karim. But if you travel on your own, you guys may need to buy the card from local people yang berpeleseran dekat imigresen tu. Harganya Wawa macam kurang ingat. And diorang pun ada offer untuk isikan form tu untuk korang, tapi for sure berbayar la..huhu~ so, terpulang la masing-masing ye. Isi form tu senang je pun. Tapi kalau tak kisah nak bayar, then up to you :D



Perjalan dari Padang Besar ke Hatyai tu around 1 jam. So dalam kereta kami disajikan dengan video show di Thailand. Bukan tiger show tau!!! Show dari singer diorang :D Setelah sejam perjalanan, tadaaaa~ kami di Hatyai station…

Our next train is from Hatyai to Bangkok. Train pukul 6.45pm. Meaning that, lambat lagi. But its ok for us. Memang plan biar sampai awal, so that in case anything happen in the middle of the way (eg: ets delay ke, who knows kan), so we have a lot of time, no rushing. So kat Hatyai ni what we did was, kita ke toilet dulu :D Toilet kat sini bersih tau. You guys just need to pay few baht..around 50 baht cenggitu. But don’t expect toilet like in a shopping mall or hotel la pulak tau. Ni ada gambar toilet as contoh. Kat train station ni juga ada surau dan telekung. Senang while nak tunggu train tu kita perform solat.

Surau

Toilet at one of the shops

Abaikan muka lepas solat tu ye :D tudung pun tak pin betul :D



Pak Aree's Name Card



Since Karim’s office is here in Hatyai Station itself, few months back Wawa minta dia assist untuk belikan tiket train Hatyai – Bangkok. Sebab that’s the only way yang paling selamat compared to beli kat online sebabnya ad abaca few blogs cakap better beli direct kat Hatyai Train Station since banyak online yang cuba menipu. Plus, kenapa minta tolong Karim or ayah dia, Pak Aree belikan tiket adalah sebab we all nak naik 1st class cabin train. Ticket for 1st class cabin ni limited and selling fast. Dalam sepanjang-panjang coach (around 12 gerabak maybe), 1 coach je ade 1st class cabin ni. Meaning that 1 coach ade 12 cabin equal to 24 person. Masa deal dengan Pak Aree tu, dia cek, tinggal few cabins left. So dengan yakin nya kami suruh Pak Aree belikan terus tiket tu walaupun tiket ETS belum beli. Dah bincang dengan kawan-kawan, let say tak dapat tiket ets, we will find other way to Padang Besar, naik bas pun tak apa, and everyone agreed. Ini yang penting bila kita travel dengan kawan-kawan. Kesatuan, kefahaman, keserasian, dan segala ke----an :D 1 cabin boleh masuk 2 orang. So Wawa dengan Fendi, Masz dengan Ija. Kami minta connecting cabin. Yes!!! They do have connecting cabin. Macam kat hotel tu, yang connecting room tu. So ada pintu tengah-tengah, boleh buka, boleh borak-borak. Hehe :D Harga tiket 1st class cabin Hatyai – Bangkok adalah 1,594 baht untuk upper seat dan 1, 794 baht untuk lower seat.

Train ticket from Hatyai to Bangkok.. Upper seat 1594 baht, Lower seat 1794 baht
Ok, stop situ dulu pasal train Hatyai – Bangkok, jap lagi sambung k. Now nak cerita apa kami semua buat kat Hatyai lama-lama. Takkan nak tunggu bulan jatuh keriba je kan. So we all go for jalan-jalan around Hatyai jalan kaki je.. Yes we walk around sampai Lee Garden. Weeehuuuu~ Beg semua kami letak kat office Pak Aree/Karim. Alhamdulillah, senang kami nak berjalan tak perlu angkat beg berat-berat. Tak jauh pun sebenarnya Hatyai Station – Lee Garden tu. Jalan kaki around 10-15 minutes. Tapi kami bukan 15 minit la, sebab kami ada berhenti masuk Robinson Mall sekejap since ada sorang kawan ni tiba-tiba ada emergency case!!!  Nak tau apa emergency dia? Ha, tengok video bawah ni k!!!

On the way to Robinson Mall



After that only we went to Lee Garden. Tapiiiii, belum sampai Lee Garden, we all berhenti lagi kat 1 kedai makan ni untuk lunch. Hahaha :D kan best tu, tak de nak rushing. Kan kan kan. Haaa~

So we ordered food kat kedai yang bernama Maliam Restaurant. This is one of Halal food available kat this area. Surely akan lalu kalau jalan dari Hatyai Station ke Lee Garden. Wawa siap bungkus pulut manga untuk bawa naik train. Dia punya portion, ya ampunnnn, banyak…pulut + sebiji manga (for sure yang dah kopek kulit dan dibuang bijinya).







Dah kenyang, perut pun senang hati, kami pun meneruskan perjalanan ke Lee Garden tanpa singgah ke mana-mana lagi….

Kat Lee Garden ni la Wawa beli sim card. Wawa beli tourist simcard dari telco company AIS | Telewiz. Kat bawah ni ada gambarnya. Harga simcard sahaja 50 baht, dan data plan yang Wawa beli adalah 170 baht untuk 7 hari, unlimited data, berkelajuan 4Mbps. So total untuk simcard adalah 220 baht. Seriously weyh, their connection is better than ours in Malaysia. Wawa sorang je yang beli, then Wawa sumbat simcard dalam 1 phone lama Wawa, then hotspot dengan semua handphone (handphone Wawa, Fendi, Masz and Ija). No problem pun. Sangat best. Hehe J




Then we all jalan-jalan la dalam Lee Garden tu. Naik kat floor berapa entah, ada pulak diorang buat macam arts market, habissss… kat sini pun dah ade yang membeli. Total damage untuk Wawa? Hehe 0 baht. Yes, Wawa tak beli apa-apa pun. Fendi pun ad anak beli, tapi kami masih mampu melawan nafsu membeli tu sebab memang dah target nak spend kat Bangkok je nanti. Cuba teka siap yang ada damage???? Tak lain tak bukan, Masz, si gadis emergency tadi!!! Hahaha :D belum sampai Bangkok, dah shopping sakan dah kawan Wawa sorang ni. Adoi laaa :D


Ha shopping jangan tak shopping :D
Owh ya, kebetulan time Wawa kat Hatyai ni, my officemate pun ada stay kat hotel atas Lee Garden ni. So sempat la jumpa sekejap. Inilah officemate Wawa aka Mama Wawa in the office.. Hehe :D

With Datin Pu3 :)
That’s it. After that we make a move to Hatyai station back. But at the middle of the way, we all singgah balik kedai makan tadi sebab Masz and Ija pun nak tapau something untuk bawa naik train. Then only we walk back to Hatyai Station.

Train scheduled to arrive at Hatyai Station pukul 6.45pm waktu Thailand. Tapi dalam pukul 5.30pm macam tu train dah sampai dah. Then boleh boarding terus. Yeayyyy… To be honest, im so excited for this… Sambil berjalan tu, sempat buat live kat IG/FB untuk share dengan kawan-kawan semua macam mana 1st class cabin diorang. Huhu~

Train Hatyai - Bangkok
Kat dalam coach 1st class cabin, akan ada seorang guard dan seorang butler untuk assist passenger if we need something. Haaa… terasa VIP sekali lagi. Hahaha :D bukan selalu pun kan… Next video is everything about train Hatyai Bangkok. So let’s watch!!!!















Thanin, our butler
Peringatan: Perjalanan dari Hatyai ke Bangkok dijangkakan mengambil masa selama 10 to 11 hours. But, it can delay (up to more than 15 hours) sebab at certain stations diorang berhenti lama sikit daripada biasa.

Sepanjang dalam train apa yang kami buat? We all mandi, selesa yakmatttttttttt.. dah mandi, then makan, then borak-borak gelak-gelak. Ada screen tv kat dalam cabin tu but cerita Thailand la, so bila tak faham, we all buat hal masing-masing. Bukan tu je, ada WiFi free tau kat dalam 1st class cabin. Ha, hamek, masing-masing menghadap handphone je lepas tu :D


Menjamu selera dengan mango sticky rice beli kat Maliam tadi :)
Bila kita nak tidur, kita panggil je butler tu. Nanti dia akan transform our seat to sleeper. Dia buat semua benda, kita tunggu siap je untuk landing. Hehe :D best kan.. try laaaaaa!!!!!


Isteri yang baik adalah isteri yang sentiasa akan memenuhkan
perut suaminya walau di mana sahaja ia berada. Hahaha :D

Ok la guys, 1st Bangkok entry ni panjang sangat pulak rasanya. Huhu~ Nanti kita sambung ke day 2 pulak ye ye ye. Adios!!!

Assalamualaikum….

No comments:

Post a Comment